Cercetatorii au descoperit ca celulele canceroase pot fi distruse in fluxul sanguin pentru a preveni ca acestea sa ajunga la organele sanatoase, reusita ce ar putea preveni 90% dintre decesele provocate de aceasta boala.
Oamenii de stiinta au conceput o metoda prin care pot atasa proteine care ucid celulele canceroase de leucocitele care circula prin sange.
In acest moment, chirurgia si radiatia sunt metode eficiente de tratare a tumorilor primare, insa de multe ori este dificil de detectat tumori secundare in alte parti ale corpului inainte de a fi prea tarziu pentru tratament.
Acum, cercetatorii cred ca pot ucide cancerul pe masura ce calatoreste prin fluxul sanguin, prevenind astfel ca boala sa intre in metastaza, infectand alte organe.
"Aceste celule canceroase care circula prin corp sunt sortite pierii", a comentat Michael King, profesor de inginerie biomedicală la Universitatea Cornell din SUA.
"Aproximativ 90% dintre decesele cauzate de cancer sunt provocate de metastaza, dar acum am descoperit o metoda prin care sa lansam o 'armata ucigasa' de leucocite care provoaca apoptoza - moartea autoindusa a celulelor canceroase - distrugandu-le din fluxul sanguin", a explicat cercetatorul.
"Atunci cand sunt inconjurate de aceste celule, devine imposibil pentru celulele cancerului sa evadeze", a mai spus King.
In testele de laborator, profesorul King a injectat mostre de sange uman, si apoi soareci, cu doua proteine. Una dintre proteine joaca rolul unui adeziv, iar cealalta ucide celulele canceroase.
Atunci cand o celula canceroasa intra in contact cu proteinele adezive, lucru imposibil de evitat in fluxul sanguin, celula canceroasă se autodistruge.
"Acest mecanism este surprinzator si neasteptat, pentru ca am descoperit ca folosirea leucocitelor din sange este mai eficienta decat tintirea directa a celulelor canceroase cu lipozomi sau cu proteine solubile", a explicat profesorul.
Atunci cand au tratat celulele canceroase cu aceste proteine in solutie salina, rata de succes in uciderea celulelor canceroase a fost de 60%.
In conditii normale de laborator, solutia salina nu dispune de leucocite care sa serveasca drept purtator pentru proteinele adeziv si cele ucigase.
Atunci cand proteinele au fost introduse intr-un flux sanguin care imita conditiile din corpul uman, insa, rata de succes in ceea ce priveste uciderea celulelor canceroase a crescut la aproape 100%.
Cercetarea a fost publicata in jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.
Sursa: The Telegraph