AGERPRES : Minerii de la Rosia Montana au iesit la suprafata dupa discutia de duminica cu premierul Victor Ponta

Cei 33 de mineri care se blocasera de miercuri in subteran la Rosia Montana au iesit la suprafata duminica seara dupa o discutie cu premierul Victor Ponta, care le-a promis ca membrii comisiei speciale care va fi constituita in Parlament vor veni si ei la fata locului.

"Le-am promis ca se face comisia si-i aducem pe toti din comisie sa vorbeasca cu ei si sa vada aici, sa se decida daca sustin sau nu proiectul. Dar nimeni n-are voie, cand nu stie ce viata au oamenii acestia, sa zica ‘nu‘. Trebuie sa-i aducem aici. Le-am promis si o sa ma tin de cuvant", a declarat Victor Ponta.

Potrivit imaginilor difuzate de posturile de televiziune, minerii au fost intampinati la suprafata de familii, ei exprimandu-si aprecierea fata de "curajul" premierului Ponta, care, potrivit lor, a mers "sa vada adevarata fata a lucrurilor". "Maine incepe scoala si copiii lor (ai minerilor - n.r.) trebuie sa mearga cu totii la scoala. Le-am promis ca ne intoarcem aici cu comisia speciala si fiecare parlamentar ii va asculta si pe ei. Haideti sa-i ascultam pe toti si sa ne gandim ca oamenii acestia au dreptul la viata", a adaugat Victor Ponta.

Birourile Permanente ale Legislativului vor avea marti o sedinta comuna in care urmeaza sa fie constituita o comisie speciala pentru analizarea proiectului de la Rosia Montana, asa cum se stabilise initial, procedura de urgenta pentru votarea proiectului de lege urmand sa fie retrasa.

Minerii se blocasera miercuri in galeria Catalina-Monulesti, in semn de protest fata de eventuala respingere a proiectului de exploatare. "Va fi o bomba sociala aici. Oamenii nu au o alta alternativa. Vor ramane pe drumuri", spunea, pe 11 septembrie, presedintele sindicatului "Viitorul Mineritului", Cristian Albu. Potrivit liderului sindical, contractele de munca a aproximativ 350 de angajati ai Rosia Montana Gold Corporation vor expira la sfarsitul lunii septembrie. Ei sunt angajati pe perioada determinata, respectiv pentru cate trei luni.

Protestatarii au spus ca isi doresc ca "toti reprezentantii grupurilor parlamentare sa vina la Rosia Montana cat de urgent, sa discute cu ei si sa vada in ce stare au ajuns", dar si sa vada ce s-a facut la Rosia Montana.
Galeria Catalina-Monulesti pastreaza urme de exploatare si artefacte din mai multe perioade istorice, inclusiv romane. Pana in anii trecuti, din cauza lipsei lucrarilor de conservare, galeria s-a surpat pe toata lungimea.

O parte a retelei Catalina-Monulesti este accesibila publicului larg, in ultimii doi ani cateva mii de persoane avand posibilitatea sa viziteze in luna august galeria. Reteaua miniera Catalina-Monulesti este renumita datorita descoperirii, in cursul secolelor al XVIII-lea si al XIX-lea, a 12 tablite cerate din cele 28 identificate in cadrul sitului "Alburnus Maior", care reprezinta primele acte juridice de la noi din tara.

La RMGC lucreaza aproximativ 500 de oameni, majoritatea din Rosia Montana si imprejurimi, acestia fiind angajati pe perioada determinata, respectiv trei luni. Daca aceste contracte nu ar fi reinnoite de catre companie, rata somajului ar ajunge in comuna la peste 74%, a declarat, recent, primarul Eugen Furdui. In prezent, rata somajului in comuna Rosia Montana, care numara 3.000 de locuitori, este de circa 20%, a mentionat, recent,Eugen Furdui. De ajutoare sociale beneficiaza intre 105 si 110 familii, a afirmat primarul.