Jurnalul.ro (un articol semnat Magda Marincovici) informeaza: O noua metoda de tratament stomatologic ar putea, in curand, sa ne scape de blestemata freza care sfredeleste dintele si de cumplita spaima la vederea acelor si seringii apropiate de gura noastra. Noua tehnica nu necesita forarea sau umplerea dintelui. Metoda se numeste EAER (Electrically Accelerated and Enhanced Remineralisation) si consta in a stimula recalcificarea naturala a dintelui. Potrivit The Guardian, unde este explicata aceasta metoda, reparatiile se realizeaza in doua etape: prima - pregatirea smaltului deteriorat; a doua - introducerea, printr-un curent electric slab, a unor minerale (calciu si fosfat) in zona afectata. Autorii metodei EAER si-au zis ca mai curand ajutam dintele sa se regenereze prin sistemul EAER, decat sa folosim freza pentru a indeparta portiunea din dinte cariata, plombarea si, apoi, replombarea acestuia dupa un timp. Astfel, metoda EAER accelerează acumularea naturala de minerale benefice dintelui, generand remineralizarea lui, astfel incat el sa-si redobandeasca sanatatea.
Potrivit profesorului doctor Pitts, avantajele tratamentului prin EAER sunt foarte importante pentru pacient: nu este dureros, conserva dintele si nu sunt motive ca sa fie mai scump comparativ cu tratamentele actuale. Si, in plus, aceeasi metoda EAER ar putea fi folosita cu maxima eficienta pentru albirea dintilor. Noua metoda, care promite relaxarea pacientului si sa nu-i mai provoace transpiratii reci atunci cand se aseaza in scaunul stomatologic, este pusa la punct de cercetatorii de la King’s College din Londra.
In demersul lor laudabil, ei au fost sustinuti de dorinta de a o elimina dintre instrumentele dentare pe batrana freza, considerata de o "inimaginabila barbarie".
Pana la un punct, aceasta descoperire poate fi comparata cu o alta tot din cabinetul medical: inlocuirea clasicului stetoscop cu noi metode, zice-se mai performante. Se stie ca, la ora actuala, in stomatologie nu avem loc de intors in privinta tratamentului cariei dentare, adica singura solutie o reprezinta freza. Se procedeaza la perforarea dintelui si umplerea cu un amalgam sau o rezina compozita. Noua metoda reprezinta un progres evident, comparativ cu plombele clasice, cu mentiunea ca nu rezolva o problema majora. Noua metoda trebuie reluata periodic, atunci cand noile materiale se deterioreaza. Este avertismentul profesorului Nigel Pitts de la Institut Dentar al King’s College.