Magazin: Cancerul de san operat (Autor: ADRIAN-NICOLAE POPESCU)

Specific femeilor in proportie de 99%, acest tip de cancer apare rareori inaintea varstei de 25 de ani, dar frecventa creste dupa 30 de ani, facand ca trei din cazuri sa se inregistreze dupa 50 de ani. Principalii factori de risc sunt: femeile fara copii sau care au nascut prima data dupa 30 de ani; femeile la care primul ciclu a aparut inainte de 12 ani sau la care menopauza s-a instalat dupa 50 de ani; femeile a caror bunica materna, mama sau sora a avut aceeasi boala; femeile care au avut deja cancer mamar; alimentatia bogata in grasimi animale, obezitatea, consumul excesiv de alcool, evenimentele generatoare de stres.
Diagnosticat ca atare si operat, cancerul de san impune nu numai respectarea unei anume medicatii ori un regim alimentar strict, ci si reguli de viata, gesturi si exercitii relativ simple, care pot intra usor in obisnuinta. La un mic numar de femei care au fost operate se poate intalni limfodem, adica umflarea bratului. Este mai probabil ca acesta sa apara la pacientele care au suferit interventii chirurgicale si la ganglionii limfatici de sub brat sau pe parcursul radioterapiei postchirurgicale. De aceea, acordarea unei atentii speciale mainii si bratului de pe partea operatiei poate reduce riscul de limfedem. Astfel:
- folositi bratul cat mai normal posibil; activitati ca utilizarea aspiratorului, intinderea rufelor spalate, condusul automobilului vor fi reintroduse treptat in viata cotidiana;
- pentru transportul unor bagaje si altor greutati folositi celalalt brat;
- ridicati bratul pe o perna ori de cate ori este posibil sau macar in orele de relaxare (somn);
- daca faceti injectii, transfuzii ori perfuzii, masurarea tensiunii arteriale, folositi bratul opus partii operate;
- la folosirea detergentilor (precum si daca va ocupati de gradinarit) purtati manusi, iar la cusut utilizati degetarul;
- taieturile, zgarieturile, juliturile trebuie curatate si dezinfectate foarte bine, iar zona respectiva va fi tinuta sub observatie; daca apar fenomene de incalzire, inrosire sau inflamare anuntati medicul.

Exercitii cotidiene postoperatorii

- Periatul parului este necesar inclusiv in perioada dinaintea externarii din spital. Sprijiniti cotul de tablia patului sau de noptiera si tineti capul drept. Incepeti prin a peria numai o parte, apoi treptat cuprindeti tot capul. Nu trebuie sa exagerati, dar e bine si util sa dati dovada de tenacitate si consecventa.

- Pentru mana (palma) si brat. In prima situatie folositi o minge mica de cauciuc, un flexor nu foarte dur sau un obiect similar, elastic. Privitor la brat este vorba despre balansarea acestuia. Puneti bratul neafectat pe spatarul unui scaun si sprijiniti-va fruntea pe el. Lasati celalalt brat sa atarne usor si balansati-l din umar inainte si inapoi, apoi lateral si descriind mici cercuri. Pe masura ce bratul se relaxeaza mariti lungimea balansului si marimea cercurilor. Efectuati exercitiul pana ce bratul este complet relaxat.

- Miscari cu obiecte de baie. Se poate folosi buretele de baie, dar si un obiect similar ca marime si greutate. Acesta se ia in mana dreapta si se lasa sa cada peste umar, prinzandu-l cu mana stanga. Se repeta miscarea, schimbandu-se mainile, exercitiul efectuandu-se astfel de cate cinci ori. Tot la baie se poate folosi un prosop ori o bucata similara de material (poate fi si lufa prevazuta cu manere), pentru a efectua miscari usoare de stergere-frecare a spatelui. Repetati miscarea cu fiecare brat.

- Prinderea sutienului reprezinta practic un gest cotidian nu numai necesar oricarei femei, ci si util celor care au suferit operatie la san. Pentru reeducarea treptata a membrelor, fara fortari inutile sau riscuri, intindeti mai intai bratele amandoua in lateral, apoi indoiti-le din coate si, incet, duceti-le la spate pana atingeti nivelul de prindere a sutienului. La inceput este posibil sa existe impresia de miscare "robotizata", insa in scurt timp lucrurile vor reveni la normal.