Nicolae Moga, senator Constanta, a sustinut o declaratie politica intitulata "Gandeste. Mananca. Salveaza!"-,deviza Zilei Mondiale a Mediului - 5 iunie 2013, pe care o puteti citi in continuare.

5 iunie , Ziua mondiala a mediului este un eveniment anual celebrat la nivel international pentru marcarea actiunilor pozitive in favoarea mediului.
Evenimentul a debutat in urma cu 41 de ani, in 1972, prin decizie a Adunarii Generale a Natiunilor Unite. An de an a evoluat pentru a deveni unul din principalele mijloace prin care Natiunile Unite stimuleaza sensibilizarea in favoarea protejarii mediului si incurajarea actiunilor de atentionare politica.
5 iunie este deasemenea o zi care reuneste locuitorii planetei pentru ca, prin demersurile lor sa construiasca impreuna un viitor ecologic pentru generatiile prezente si viitoare.
Tema anului 2013 a acestui eveniment este "Gandeste. Mananca. Salveaza!" vizand ca obiectiv o campanie de incurajare a reducerii risipei de alimente, minimizarii impactului asupra mediului si utilizarii unor tehnologii curate in productia de alimente.
Conform statisticilor Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura, la nivel mondial, anual, sunt risipite 1,3 miliarde de tone de alimente si mai mult de 20.000 de copii sub varsta de 5 ani mor zilnic de foame. In timp ce planeta se lupta pentru a ne furniza suficiente resurse pentru a sustine cele 7 miliarde de oameni, o treime din productia mondiala de alimente se pierde. Daca mancarea este irosita, aceasta inseamna ca toate resursele utilizate in productia de alimente sunt irosite. Productia mondiala de alimente ocupa 25% din terenurile locuite si este responsabila pentru 70% din consumul de apa dulce, 80% din defrisari si 30% din emisiile de gaze cu efect de sera. Prin urmare este necesar sa producem si sa utilizam acele alimente care au un impact redus asupra mediului precum si incurajarea alegerii de la nivel local a produselor autohtone.
Reprezint locuitorii unei zone deosebite in ceea ce privesc factorii de mediu - Dobrogea. De aceea demersul meu pentru marcarea Zilei Mondiale a Mediului se constituie intr-un APEL pentru a actiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural pe care avem datoria de a-l lasa nealterat generatiilor viitoare.