MAGAZIN: CAIPAN, un nou inceput pentru ufologie (Autor: DAN D. FARCAS)
- Continuare -
Un fel de a reinventa roata
Faptul ca, pe masura trecerii timpului, fiecare grup nou reinventeaza roata, folosind un mod propriu de indexare, face imposibila reunirea datelor colectate, daca nu chiar schimbul de informatii. Uneori aceste grupuri folosesc tehnici de software extrem de complexe, care impiedica accesul altor investigatori. Multe arhive valoroase, intretinute individual au fost pierdute si continua sa dispara prin dezangajarea autorilor lor si absenta continuatorilor. Toate acestea arata necesitatea unui efort pentru elaborarea unui catalog international si a unor standarde. El propunea adoptarea in acest scop a unui concept de data warehouse numit Capella.
Cercetarea actuala FAN nu poate raspunde in mod credibil la o seama de intrebari, pe care Vallee le enumara in continuare: modelul general de manifestare, fizica fenomenului, zonele vizitate cu precadere, impactul social si cultural, efectul asupra martorilor, metodologia si epistemologia domeniului. El sublinia ca, daca ufologia ar primi de maine o finantare, chiar si la un nivel bugetar ridicat, ea nu ar putea avea instrumentele necesare pentru a raspunde la oricare din intrebarile din aceste categorii, dar ar fi sub o presiune imediata pentru a produce raspunsuri rapide. Vallee observa totusi ca toate problemele de mai sus ar putea fi abordate cu instrumentele actuale ale stiintelor, fara o ideologie preconceputa si fara a utiliza ipoteza extraterestra ca prima care sa fie avuta in vedere.
Vallee avertiza ca graba de a aplica analize statistice sofisticate fara o intelegere profunda a datelor care stau la baza observatiilor, prejudecatile in selectia datelor, precum si neconcordantele dintre diferitele surse pot duce la erori flagrante. El crede ca intr-o faza preliminara, informatiile existente ar trebui verificate, curatate si revizuite de catre un mic grup multicultural, cu o buna experienta in colectarea datelor. Grupul ar trebui sa fie international, deoarece tehno-cultura americana (care a generat o mare parte din literatura de specialitate a FAN) impune prejudecati puternice de selectie si filtre de raportare privind informatiile observate, care nu reprezinta (ba chiar ascund) modelele globale ale fenomenului. Vallee a facut trimitere si la lucrari care contin solutii pe care el le considera recomandabile.