www.sfatulparintilor.ro informeaza: Vine un moment in viata unei femei cand isi doreste cu ardoare sa ramana gravida si nu are prea multa rabdare pana cand dorinta fierbinte de a-si strange pruncul la piept nu se implineste. Nu mereu poti sa ramai gravida cum ai bate din palme, desi aparent nu e nimic mai simplu. A ramane gravida tine si de sanatate cuplului, dar si de cantitatea si calitatea vietii sexuale si nu in ultimul rand de vointa divina, ar spune multi.
Insa pana la a decide ca iti e sau nu harazit cu adevarat sa ai un copil, e important sa stii tot despre cum sa ramai gravida, ca sa iti maximizezi toate sansele cu putinta, si asta cat mai repede fata de cand ti-ai propus si setat aceasta dorinta.
Iata informatii pretioase pe care trebuie sa le stii, conform Societatii Europene de Reproducere Umana si Embriologie.


Cat dureaza sa ramai gravida?

De multe ori, dureaza ani buni pentru un cuplu tanar si fertil sa conceapa un copil. Se estimeaza ca 3 din 5 cupluri concep copilul dorit in 6 luni de incercari perseverenta si 1 din 4 cupluri are nevoie de mai mult de 6 luni, spre 1 an. Pentru restul, conceperea dureaza mai mult de un an.
Cuplurile care nu au folosit vreo forma de contraceptie si a caror viata sexuala regulata, cu cel putin 2 contacte sexuale saptamanal timp de un an de zile, nu a dus la graviditate, ar fi bine sa consulte un specialist pentru a face anumite teste de fertilitate.
Femeile sunt fertile cel mai mult intre 20 si 24 de ani. Dupa aceasta varsta, fertilitatea scade gradat o data cu varsta. Daca femeia este mai in varsta de 35 de ani, deci se afla aproape de finalul vietii sale de reproducere, sau daca se stie cu anumite probleme de fertilitate in familie, din nou, este indicat sa ceara ajutor medical ca sa incerce sa conceapa un copil.


Ca sa ramai gravida, tine cont de momentul contactului sexual

Unul din motivele pentru care un cuplu nu obtine graviditatea dorita este acela ca nu potrivesc momentul contactului sexual cu cel al ovulatiei partenerei.
Ovulatia are loc atunci cand unul sau mai multe ovule sunt eliberate din ovarele femeii in tractului sau reproductive si acesta este momentul in care femeia este fertila din toata durata ciclului sau menstrual. In fiecare luna, 12 pana la 20 ovule (oua) se maturizeaza in interiorul ovarelor si cel mai sanatos dintre ele este eliberat in cavitatea pelviana si trece prin tubul falopian.
Aici, in trompa uterina (tubul falopian) trebuie sa se intalneasca ovulul femeii cu sperma barbatului - si asta inainte ca ovulul sa moara - pentru ca femeia sa ramana gravida. Aceasta intalnire poate fi dificila mai ales pentru ca un ovul este fertil numai 12-24 ore dupa ce a fost eliberat din ovar.
Sperma, insa, poate trai pana la 3-7 zile in mucusul cervical fertil din corpul femeii precum si in vaginul ei, in cele cateva zile de dinainte de ovulatie.
De aceea, ca sa ramai gravida nu trebuie sa faci sex exact atunci cand are loc ovulatia, pentru ca exista aceasta fereastra de 4 zile care se numeste fereastra fertila si se sugereaza ca contactul sexual sa inceapa cu 2-3 zile inainte de ovulatie.

Cum sa prevezi cand are loc ovulatia

Ovulatia are loc, de regula, cu 12-14 zile inainte de urmatorul moment al startului unui nou ciclu menstrual. Prima zi de menstruatie este prima zi din ciclul menstrual. Daca ciclul este de 28 zile, atunci ovulatia este in jur de ziua 14. Cu toate acestea, ciclul menstrual normal al femeilor variaza intre 21 pana la 40 de zile iar unele femei nici nu au ovulatie in fiecare luna (acelea se numeste luni anovulatorii). Asadar, unele femei prefera sa afle cand si daca au ovulatie, folosinde teste de ovulatie sau graficul de temperatura sau verificarea mucusului cervical.