csid.ro: Barbatii nu le pot rezista! Iata topul alimentelor si bauturilor care duc la aparitia burtii in randul barbatilor (Autor: Paula Rotaru)

Nu doar femeile fac parte din categoria victimelor inesteticei burtici. Pe cat de multe femei se plang ca s-au ingrasat, tot atatia barbati urla sus si tare ca nu stiu ce sa mai faca sa scape de faimoasa "burta de bere".
Mersul la sala, restrictia calorica si, uneori, infometarea par sa nu dea niciun rezultat? Atunci, poate ar fi bine sa acorzi o mai mare atentie alimentelor pe care le mananci si, bineinteles, tipului de alcool pe care il savurezi cu mare placere alaturi de prieteni.
Sa vedem, asadar, care sunt cei mai mari inamici ai abdomenului de vis la barbati:

1. Gogosile - ne abtinem cat de abtinem si tot cadem in plasa coloratelor gogosi, cat mai glazurate, pufoase si, daca s-ar putea, mari cat China. Atat doamnele cat si domnii nu pot rezista tentatiei de a devora delicioasele "cerculete calorice", dar intr-un final acestea ne vin de hac si ne rotunjesc la randul lor. Tineti cont ca o singura gogoasa glazurata poate avea pana la 200 de calorii, deci daca scapati la o cutie intreaga...v-ati cam luat doza zilnica recomandata.

2. Chipsurile - cu cat mai sarate si mai pline de arome, cu atat mai bine, ar spune majoritatea bautorilor de bere. Si asta pentru ca, nu-i asa, berea aluneca perfect atunci cand rontaim diverse saraturi. O punga medie de 35 de grame are aproximativ 180 de calorii, insa aromele de branza, ceapa, smantana, barbeque si alte arome pot adauga lejer inca pe atatea calorii.

3. Ca tot aminteam de bere mai sus, nici ea nu scapa incriminarea iminenta - o halba de 440 de mililitri poate contine pana la 130 de calorii, si asta in conditiile in care vorbim de bere blonda. Celelalte sortimente de bere, cum ar fi cea bruna sau cea nefiltrata, au putin mai multe calorii, deci tineti cont de acest aspect data viitoare cand iesiti la terasa cu prietenii sau iubita.
E suficient sa bei 2 beri pe seara si in cateva saptamani burta ta va arata ca un balon gata sa explodeze. In plus, grasimea depusa in zona abdominala favorizeaza instalarea bolilor de inima, a diabetului, a accidentelor vasculare cerebrale sau chiar a anumitor tipuri de cancer.

4. Pizza - e un fel de mancare care a spart demult barierele Italiei si care a invadat rapid teritoriul multor tari, printre care, bineinteles, se numara si Romania. Ne place pizza pentru ca e pufoasa, sarata, cu masline, picanta, cu multa mozzarella si cu nenumarate alte combinatii care ne incanta papilele gustative, dar ne saboteaza silueta la cel mai grav mod.
O singura felie de pizza poate ajunge pana la 300 de calorii, deci mare grija la sortimentele "cu de toate". Puteti alege o varianta mult mai sanatoasa si mai putin calorica daca faceti acasa propria pizza. E foarte simplu de preparat si o poti face cat de subtire vrei, tu alegi cate ingrediente pui peste aluat si cat de mult ketchup adaugi peste toata nebunia asta. Cu siguranta, va fi o alegere mult mai inspirata decat pizza comandata.

5. Fast-food-ul - si aici vom include tot ceea ce tine de alimentatia "rapida", de la banalii cartofi prajiti, burger-ul extra large, shaorma, kebabul, pestele pane, hot-god-ul, meniurile de-a gata, cu sote-uri, fripturi, garnituri care cu greu pot fi catalogate drept "sanatoase"si cam tot ce se mai gaseste prin meniul acestor fast-food-uri.
Astfel de alimente sunt extrem de nocive pentru silueta pentru ca sunt, de regula, prajite in baie de ulei, care nu este schimbat frecvent, si care, de ce sa nu recunoastem, nu provin din surse sigure. Cu alte cuvinte, nu stim cat de sanatos este puiul, nu stim de unde a fost achizitionat si in ce conditii a fost crescut, nu cunoastem provenienta legumelor si nici sosurile folosite nu sunt dintre cele mai naturale.
In plus, astfel de alimente sunt foarte bogate in sare si...zahar, care se regasesc din belsug in maioneza, sosurile cu usturoi si ketchup-urile folosite.
Solutia? Daca nu puteti rezista tentatiei de a gusta din aceste placeri, obisnuiti-va sa va faceti acasa propriul fast-food, in cantitatea exacta de care organismul are nevoie si cu ingredientele cele mai sigure. De ce sa nu alegeti in locul carnii de vita din shaorma, de exemplu, niste piept de curcan la gratar, franjurat, amestecati cu legume pe care le cumparati din piata, la care adaugati un sos light, facut dintr-un iaurt cu continut scazut de grasimi si un catel de usturoi? Incercati sa faceti asta o data si va garantez ca fast-food-ul nu se va mai regasi printre preferintele voastre.

6. Produsele de patiserie - nu doar femeile cad victime poftei pacatoase de dulce. Sunt si foarte multi barbati care cad in aceasta patima a placintelor, buseurilor, merdenelelor si specialitatilor cu ciocolata la colt de strada. Astfel de scapari, insa, pot avea repercusiuni vizibile asupra abdomenului, deoarece in prepararea acestor bunatati se folosesc cantitati impresionante de unt, zahar si faina, ingrediente care in mod sigur vor duce la aparitia burtii si a obrajilor dolofani.
Pentru a preveni aparitia burtii, barbatii ar trebui sa consume cat mai putin din alimentele enumerate mai sus si sa incerce, pe cat posibil, sa includa in dieta iaurtul proaspat, care este bogat in calciu si vitamina D, si care poate ajuta la imbunatatirea digestiei, afinele, care reduc nivelul de colesterol si glicemia, si care pot accelera arderile in zona abdominala, fructe si legume bogate in fibre (condimente, seminte de in, migdale, fistic, ncui pecan, seminte de floarea-soarelui, fasole, dovlecei, broccoli, varza etc.) care stimuleaza tranzitul intestinal.

De asemenea, nu trebuie exclusa nici miscarea, care poate ajuta semnificativ la eliminarea grasimii abdominale si care poate sa mentina o stare generala buna de sanatate.
Daca suferiti deja de supraponderalitate sau obezitate, este esential sa retineti ca daca pierdeti macar 10% din greutate veti avea mult mai putine sanse sa dezvoltati afectiuni asociate precum bolile cardiovasculare, diabetul, sindromul metabolic, disfunctiile erectile si tulburarile tiroidiene.