Boala celiaca si dieta fara gluten
estiri.ro
Joi, 25 Septembrie 2014
8406
Recent, la Sky Bar din Calea Dorobantilor, a avut loc conferinta de presa legata de intoleranta la gluten, dar si despre dieta fara gluten.
Evenimentul a avut loc la initiativa dr. Schar, Nr. 1 in Europa la produsele fara gluten.
Ce este glutenul?
Glutenul este o proteina prezenta in anumite cereale, precum graul, ovazul, orzul, secara si kamutul. Glutenul are o valoare nutritionala foarte mica, iar principala functie a acestei proteine este aceea de a actiona ca agent de legatura, oferind fainii capacitatea de a creste, ceea ce face posibila producerea painii. Atunci cand exista predispozitie genetica, ingerarea unor cantitati chiar si neinsemnate de alimente care contin gluten declanseaza o reactie imuna in intestinul subtire, cauzand o inflamatie cronica. Starea inflamatorie cronica duce, in cele din urma, la distrugerea vilozitatilor intestinale si la limitarea proceselor de absorbtie de la nivelul intestinului subtire. Acest proces este insotit de o serie de simptome care difera de la individ la individ. Intoleranta la gluten poarta numele de boala celiaca (sau celiachie).
Dr. Alina Popp - Sef de lucrari, Doctor in stiinte Medicale: "Intoleranta alimentara la gluten este una dintre cele mai comune boli din lume. Date recente, publicate de Asociatia Societatilor Celiace din Europa (AOESC), arata ca numai 12-15% dintre cei care au boala celiaca sunt diagnosticati. Avem de-a face cu o boala care are atat o componenta genetica extrem de importanta (membrii familiilor celiacilor sunt de aproximativ zece ori mai predispusi a se imbolnavi de aceeasi boala decat restul populatiei), dar si o componenta externa, aceea a expunerii la gluten in cadrul regimului alimentar".
Dr. Lucian Tudose - Dr. Schar Romania: "Dieta fara gluten este in prezent singura terapie eficienta care garanteaza celiacilor o stare perfecta a sanatatii digestive, caracterizata prin disparitia simptomelor clinice, normalizarea rezultatelor testelor si refacarea structurii normale a membranei mucoasei intestinale. In tratamentul afectiunii celiace, toate alimentele care contin derivate din grau, inclusiv varietati mai putin cunoscute, trebuie eliminate complet din regimul alimentar. Este de o importanta cruciala constientizarea faptului ca pana si cantitatile mici de gluten pot dauna. Deci, mare atentie la dieta pe care o urmati!".
Dr. Schar produce si comercializeaza in Romania o gama larga de produse fara gluten care acopera toate nevoile persoanelor cu o intoleranta la gluten.
Persoanele care urmeaza dieta fara gluten sunt niste oameni perfect sanatosi.
Mai multe informatii pe www.nutrient.ro
TVR
Luni, 15 Aprilie 2024
8406
TVR
Luni, 15 Aprilie 2024
8406
Antena3
Luni, 15 Aprilie 2024
8406
Antena3
Luni, 15 Aprilie 2024
8406