Senatorul Nicolae MOGA a sustinut o declaratie politica intitulata: Invatamantul prescolar necesita sustinere”. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Prezenta declaratie constituie, acum, in procesul de definitivare a bugetului, un element in favoarea sustinerii problemei ce preocupa un larg segment de parinti si anume: criza locurilor” in gradinitele de stat.
Invatamantul prescolar romanesc se numara printre sistemele de invatamant cu o lunga traditie, raspunzand inca de la inceputurile sale noutatilor din domeniul educatiei copiilor mici.
Consecintele grave ale problemelor sociale, cum ar fi: saracia, somajul, violenta domestica, cazurile de abandon familial, cresterea ratei divorturilor si scaderea indicelui de natalitate pot fi atenuate prin masuri de crestere a educatiei prescolare.
La aceasta contribuie si faptul ca asigurarea necesarului de unitati prescolare poate conduce la solutionarea unor probleme legate de resursa umana disponibila din sistemul educatiei prescolare.
Cresterea gradului de cuprindere a copiilor in forme institutionalizate de educatie, de la varste cat mai fragede, constituie premisa diminuarii fenomenului analfabetismului si al abandonului scolar.
Pentru a raspunde nevoilor specifice ale copiilor si parintilor se impune o analiza riguroasa privind asigurarea finantarii invatamantului prescolar, cu accent pe zonele rurale.
Baza materiala reprezinta prioritatea unui proces educational de calitate. Analiza unitatilor de invatamant prescolar din punct de vedere al infrastructurii, resurselor materiale si dotarilor evidentiaza o diversitate de niveluri, de la situatii critice, in unele cazuri, la situatii in care activitatea didactica are conditiile materiale corespunzatoare sau chiar foarte bune pentru derularea in conditii optime.