Adevarul.ro: Ce ne separa de Ziua Unirii. Rivalitatile Romaniei Mari: "mitici", "sarme" si "prazari"

In urma cu 154 de ani, la 24 ianuarie 1859, Moldova se unea cu Tara Romaneasca, Transilvania alaturandu-se 6 decenii mai tarziu. Dupa atata amar de vreme, intre cele 3 provincii istorice inca mai exista rivalitati, alimentate de bancuri si prejudecati.
Toata lumea stie ca bucurestenii sunt "mitici", vesnic grabiti si slabi de nervi, dar mai ales smecheri si infumurati. Ca moldovenii sunt doar niste "sarme" (o sa explicam mai tarziu) lenese, betive si sarace, puse pe capatuiala. Ca oltenii sunt "prazari" descurcareti, dar mai degraba ‘oti. Si ca ardelenii dau pe-afara de mandri ce sunt ca-s ardeleni, doar ca-s prea lenti ca sa-si dea seama la timp ca exagereaza.
Fiecare zona a Romaniei are trasaturile ei specifice, la fel si locuitorii lor, dar cele enumerate mai sus sunt prejudecatile care "hranesc" rivalitatile dintre aceste regiuni. Rivalitati firesti, sustin specialistii, din moment ce Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania au avut in perioada Evului Mediu istorii diferite, dialecte sensibil diferite si modele culturale diferite. "Transilvania, de pilda, este mult mai apropiata de valorile occidentale, fiind multa vreme sub dominatia Imperiului Habsburgic si, ulterior, a Imperiului Austro-Ungar - pe atunci o forta in Europa. De partea cealalta, Moldova si Tara Romaneasca au un trecut oarecum similar. Totusi, exista si aici deosebiri relevante: o influenta mai mare din partea Rusiei in Moldova si una mai accentuata din partea Imperiului Otoman in Tara Romaneasca", spune Florin Cristescu, profesor de istorie la Colegiul National "Gheorghe Lazar".
Diferentele culturale dintre cele trei regiuni traditionale ale Romaniei au fost apoi nivelate in lunga perioada comunista, mai precizeaza specialistul. "Deosebiri exista si astazi, normal, dar ele nu sunt semnificative". Si cu toate acestea, sicanele dintre munteni, moldoveni si ardeleni continua. "Nimic grav", ne asigura sociologul Alfred Bulai, "doar bancuri, unele mai rautacioase, e drept".

"Sarmaaaaaa!"
Una dintre cele mai frecvente prejudecati este aceea ca moldovenii sunt saraci. De aici se pare ca le vine si porecla de "sarme". Se spune ca in timpul foametei de dupa cel
de-al Doilea Razboi Mondial, moldovenii au fost cei mai afectati. Din disperare, acestia au luat drumul Munteniei si Olteniei, care o duceau un pic mai bine, unde au dat tot ce au avut prin casa pentru mancare. Si erau atat de multi moldovenii, incat nu incapeau toti in trenuri, asa ca unii erau nevoiti sa calatoreasca pe acoperis. Iar cand trecea trenul pe sub cablurile mai joase, cel de pe primul vagon ii prevenea pe ceilalti, strigand: "Sarmaaaaaaaa!".
Povestea, insa, nu poate fi reala, din moment ce prima linie electrificata de cale ferata din Romania, deci si cu necesarele cabluri atarnate deasupra sinei, a fost inaugurata abia in 1959. O alta versiune spune ca firele erau intinse, de fapt, de oltenii care abia incheiasera trocul cu moldovenii - acareturi pentru hrana - si care incercau sa "mature" cu sarmele acoperisul trenului pentru a-si lua sacii de malai inapoi. De unde si prejudecata ca oltenii sunt ‘oti, care nu se dau in laturi de la nimic pentru a le fi lor bine.

Bancuri si clisee

Rivalitatea dintre regiuni este cel mai bine reflectata de bancuri. Iar astfel de bancuri se nasc din clisee. Sa le luam pe rand. Pentru toti ceilalti, bucurestenii sunt "mitici". Termenul se regaseste si in DEX si inseamna "persoana superficiala si neserioasa". Traitori in Capitala, "miticii" sunt aroganti si se cred "buricul Pamantului". Tot ei sunt cei care vorbesc prea repede, conduc haotic si fac scandal in trafic, sunt nesimtiti si, desi mandri de el, nu-si cunosc orasul. Pe de alta parte, pentru multi bucuresteni, toti provincialii, indiferent de obarsie, sunt moldoveni, deci DEX-ul nu se insala. Mai mult, sintagma "ba, moldovene" e deja clasica pe malurile Dambovitei. Totusi, ea nu defineste persoana din Moldova, ci necioplitul sarantoc si slab de minte, un fel de cocalar fara aur si BMW. Pentru ca asa-i vad bucurestenii superficiali pe moldoveni. Plus, mai nou, "betivi si violatori de babe". E de mentionat aici ca, in topul "all time" al nivelului de alcoolemie inregistrat in Romania, primele trei locuri sunt ocupate de ieseni, cu recordul absolut de 7,37 la mie. De asemenea, o statistica recenta a Politiei arata ca, in judetul Vaslui, la fiecare doua zile are loc un viol. Cliseu, cliseu, dar pana la statistica.
Despre olteni se spune ca sunt descurcareti, dar nu in sensul bun. Mai degraba in sensul de smecher, de individ care n-ar misca un pai de jos, dar care vorbeste atat de convingator despre cat de multe face el, incat ajungi sa crezi ca merita o promovare. In clisee, oltenii sunt opusul ardelenilor, care sunt intruchiparea calmului. Tot despre ardeleni se mai spune (de bine) ca sunt mandri, calculati, disciplinati si seriosi. De rau se spune ca sunt prea lenti. Vorba bancului: "La un concurs de strans melci, ardeleanul iese pe ultimul loc, fara melc prins. 'Ce s-a intamplat, ardelene? ', intreaba cineva. 'Apai, eu ma aplecam dupa melc, dar pana sa-l prind eu, melcul tusti... mai incolo '".

Niciun pericol

E clar ca frictiuni exista intre anumite regiuni si zone etnografice. Dar nimic serios, riscul unui soi romanesc de secesiune tinzand spre zero. "Pe seama unui dusman real, de care te temi, nu faci bancuri. Problemele adevarate apar acolo unde exista, de exemplu, diferente in privinta religiei, cum s-a intamplat sau inca se mai intampla in tari ca Marea Britanie, SUA, Israel, India... La noi sunt doar niste tachinari", spune sociologul Alfred Bulai.
La fel crede si profesorul Florin Cristescu. Dar care sesizeaza, totusi, "o dezvoltare mai ampla a patriotismului local in Transilvania". "Deocamdata, insa, nu vad niciun pericol. Poate peste vreo 50 de ani...", conchide profesorul.