DeCeNews : Romano-catolicii, protestantii si reformatii sarbatoresc, duminica, Pastele

Credinciosii romano-catolici, protestantii si reformatii sarbatoresc, duminica, 31 martie, Invierea Domnului. Anul acesta, Pastele catolic are loc cu cinci saptamani inainte de cel ortodox, care va fi celebrat pe 5 mai. Papa Francisc va celebra prima sa mesa de Inviere, in piata Sfantul Petru, de la Vatican, in fata a mii de credinciosi. Suveranul Pontif va rosti, in zeci de limbi, traditionalul mesaj de Paste si binecuvantarea "urbi et orbi". In Romania traiesc peste 1 milion de credinciosi catolici.
Pastele catolic si ortodox este, de obicei, sarbatorit la date diferite, pentru ca cele doua mari Biserici calculeaza data Invierii lui Isus dupa doua calendare diferite. Data Pastelui difera din anul 1582, cand Biserica romano-catolica a trecut la calendarul gregorian, iar Biserica ortodoxa a ramas dupa calendarul iulian.
Diferenta intre Pastele catolic si cel ortodox poate varia de la o saptamana, la 5 saptamani, dar cateodata pica in acelasi timp. In 2014, de exemplu, sarbatoarea Sfintelor Pasti la catolici va coincide cu cea a ortodocsilor.
Data praznuirii Pastelui este, spre deosebirea de cea a Nasterii Domnului, variabila, in functie de prima luna plina de dupa echinoctiul de primavara. Catolicii stabilesc prima luna plina de dupa echinoctiu folosind o serie de calcule si tabele ecleziastice, pe cand ortodocsii iau ca reper luna plina astronomica.

Traditii si obiceiuri de Paste, la catolici

Inainte de Paste, catolicii tin post patru-cinci saptamani. Acesta este diferit, insa, fata de cel ortodox, intrucat presupune doar evitarea preparatelor din carne.
La sfarsitul slujbelor religioase din Saptamana Mare participantii sunt impartasiti cu ostie (paine nedospita) si se practica "procesiunea", adica inconjurarea bisericii de catre preoti si credinciosi. Sambata, inainte de Inviere, se sfinteste un cosulet cu oua rosii, cozonac, carne de miel si vin. Duminica dimineata, inainte de micul dejun, toti membrii familiei se spala pe fata cu apa in care a fost pus un ou rosu si un ban - simbolurile sanatatii si ale belsugului.
Cea mai cunoscuta traditie catolica de Paste de la noi din tara este stropitul, un obicei care provine din Germania. La inceput, stropitul se facea cu apa, insa in prezent este folosit si parfumul. Stropitul cu apa simboliza purificarea. Intrucat apa provine din fantani, a aparut si impodobitul cu oua a fantanilor din satele populate de catolici, scrie rtv.net.