Judetul Salaj este asezat in partea de Nord-Vest a Romaniei si se suprapune pe cea mai mare parte a zonei de legatura dintre Carpatii Orientali si Muntii Apuseni, cunoscuta sub denumirea de Platforma Somesana, care are o suprafata de 3864,4 km2, ceea ce reprezinta 1,6% din suprafata tarii. Se invecineaza cu judetele Satu Mare si Maramures la Nord, Bihor la vest si Sud-Vest si Cluj la Sud si Est.
Resedinta de judet este municipiul Zalau, situat in centrul judetului. Celelalte trei orase ale judetului sunt: Simleul Silvaniei, Jibou si Cehu Silvaniei.


Atractii turistice


Salajul poate fi integrat intr-un circuit turistic regional, national si international al celor mai atractive obiective turistice de pe teritoriul judetului: biserici de lemn (Fildu de Sus, Sinmihaiu Almasului, Baica, Racis, etc.), manastiri (Strimba, Balan, Bic, Rus), castele, conace (Jibou: Wesselenyi, Simleu Silvaniei: Bathory, etc.), bai termale (Boghis, Bizusa, etc.), degustari de vinuri, pastravarie (Tusa), zone peisagistice deosebite ("Poiana narciselor" de la Racis, Zona peisagistica a muntilor Plopisului, Izvoarele Barcaului, Gradina Zmeilor), muzee (Zalau, Simleu Silvaniei, Bocsa, Bobota), etc.
Turismul cultural este strict legat de prezenta pe teritoriul judetului a unor valori culturale care pot imbraca diverse forme. Demne de interes sunt festivalurile folclorice, serbarile campenesti si pastorale organizate in Salaj, care in multe cazuri atrag mii de spectatori. Turismul religios monahal incepe sa prinda contur si in judetul nostru. In perioada post decembrista s-au constituit un numar de 4 comunitati monahale, cea mai avansata in constructii fiind cea de la Bic (Simleu Silvaniei). In acest judet se afla 77 de biserici de lemn ce dateaza din secolele al XVI-lea - al XIX-lea si situeaza judetul printre primele locuri din punct de vedere al monumentelor arhitectonice istorice.
Dintre locatiile balneo-turistice importante ale acestui judet trebuie mentionate Baile Boghis, statiune situata pe Valea Barcaului si recunoscuta pentru apele sale termale, sulfuroase, folosite in tratarea deficientelor locomotorii, a sistemului nervos periferic, artroze, poliartroze si boli ginecologice, colite biliare si litiaze renale.