Inspectoratul General al Politiei Romane se "lauda" ca tine sub control evaziunea fiscala, dupa ce, in primele noua luni din 2010, au fost constatate cu aproape 50% mai multe infractiuni fata de aceeasi perioada a anului trecut. Doljul "sta bine" la numarul de pachete de tigari de contrabanda confiscate in acest an, aproape 90.000.

Potrivit IGPR, de la inceputul anului, actiunile pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale s-au desfasurat sub directa coordonare a Directiei de Investigare a Fraudelor. Din aprilie, actiunile organizate de politistii de la Investigarea Fraudelor au fost facute impreuna cu comisarii Garzii Financiare si inspectorii Autoritatii Nationale a Vamilor.
In primele noua luni ale lui 2010 au fost descoperite cu peste 45,25% mai multe infractiuni de evaziune fiscala, fata de perioada similara a anului trecut, fiind cercetate 8.920 de persoane, fata de 6.200 in 2009. Prejudiciul recuperat ca urmare a instituirii de masuri asiguratorii se ridica la peste 37 de milioane de euro. De asemenea, in ceea ce priveste fraudele economice, numarul propunerilor de trimitere in judecata a crescut cu 47,40%.
La nivelul judetului Dolj au fost cercetate, pentru comiterea de infractiuni economico-financiare, 795 de persoane, dintre care 391 pentru evaziune fiscala.
In ultimele trei luni, dupa ce a fost modificata legislatia, politistii doljeni au retinut cinci persoane.

Contrabanda cu tigari

La nivel national, anul acesta a crescut cu... 406% numarul infractiunilor comise in domeniul producerii si comercializarii tutunului si produselor din tutun.
De altfel, potrivit IGPR, in cele noua luni care au trecut din 2010, la nivel national politistii au confiscat 7.548.206 pachete de tigari netimbrate. Nivelul accizelor incasate la bugetul de stat din comertul cu tigari a crescut cu aproximativ 200% dupa declansarea actiunilor oamenilor legii, avand o medie lunara de peste 700 de milioane de lei fata de 240 de milioane, cat s-a incasat in lunile ianuarie-mai.
Numai in judetul Dolj, ca urmare a actiunilor efectuate pe linia producerii si comercializarii tutunului si produselor din tutun au fost confiscate aproape 90.000 de pachete de tigari de contrabanda, cu o valoare de piata de aproximativ 800.000 de lei. De asemenea, politistii doljeni au confiscat diverse sume de bani provenite din comercializarea de tigari netimbrate si doua autoturisme folosite pentru transportul tigarilor.

Metode de fraudat statul

Politistii de la Investigarea Fraudelor au intalnit pana acum o multime de metode prin care se "ocoleste" legea. Una dintre ele este neachitarea TVA si a impozitului pe profit in statul membru de destinatie la importuri, iar alta, inscrierea in documentele de livrari intracomunitare a unor beneficiari fictivi, fiind ingreunata identificarea destinatarilor adevarati ai marfurilor. Se mai scot bani si din importul subevaluat de produse din Asia si comercializarea lor pe piata interna sau din comercializarea ilicita a produselor supuse accizelor armonizate si nearmonizate, cum ar fi legumele si fructele.
Alte metode ar fi si neinregistrarea intrarilor si iesirilor, produsele si serviciile fiind comercializate fara documente, intocmirea incompleta a documentelor de evidenta contabila, evidentierea in actele contabile a unor cheltuieli care nu au la baza operatiuni reale sau tinerea de evidente contabile duble.
Ar mai fi stabilirea cu rea-credinta a impozitelor, taxelor sau contributiilor, obtinandu-se fara drept rambursari de TVA, cesionarea societatilor cu datorii catre cetateni straini sau persoane insolvabile, diminuarea in vama a valorii produselor importate prin falsificarea facturii originale a marfurilor sau concentrarea obligatiilor fiscale asupra unei singure firme care, dupa ce acumuleaza debite uriase, este dizolvata si nu mai poate fi supusa procedurii de executare silita.