Asociatia Pro Imunizare (www.stopgripa.ro) trage un semnal de alarma in ce priveste cresterea numarului de cazuri de imbolnaviri de gripa la copii si adulti - afectiune virala acuta extrem de contagioasa -, reafirmand inca odata importanta masurilor de preventie. Conform celor mai recente statistici ale Ministerului Sanatatii 1, 95 de persoane din toata tara au fost diagnosticate cu gripa, dintre acestea 72 fiind infectate cu virusul AH1N1 (gripa porcina). O persoana nevaccinata antigripal si care suferea si de alte afectiuni grave si-a pierdut viata, fiind confirmata infectia cu virusul AH1N1.
Alaturi de persoanele cu afectiuni cronice (pulmonare, cardiovasculare, renale, etc.) si adultii sanatosi sunt expusi pericolului infectiei cu virus gripal, la aceasta categorie inregistrandu-se din ce in ce mai multe cazuri de imbolnaviri si spitalizari. Ne confruntam cu o avalansa de cazuri de gripa, existand situatii in care starea pacientului se modifica critic de la o ora la alta, impunandu-se transferul la sectia de terapie intensiva. As vrea sa precizez faptul ca foarte multi din cei carora li se agraveaza starea de sanatate nu sufera de comorbiditati,” declara Prof. Dr. Victoria Arama, medic primar boli infectioase, Sef sectie adulti, INBI "Prof. Dr. Matei Bals".
In ultimele zile, din ce in ce mai multi copii au ajuns la camera de garda prezentand simptome specifice gripei. De la sfarsitul lunii ianuarie putem spune ca a inceput epidemia de gripa si estimam ca spre sfarsitul lunii februarie ne vom confrunta cu varful epidemic, ca in fiecare an. Majoritatea copiilor au fost diagnosticati cu gripa de tip A si provin din focare familiale, din colectivitati si sunt nevaccinati antigripal. Procentul de copii vaccinati impotriva gripei este foarte mic, considerandu-se in mod gresit ca aceasta boala este foarte usoara”, declara Conf. Dr. Monica Luminos, medic primar boli infectioase, Sef sectie terapie intensiva copii, INBI Prof. Dr. Matei Bals”.