Senatorul UNPR Damian Draghici a sustinut o DECLARATIE POLITICA intitulata "20 februarie - Ziua Dezrobirii romilor din Romania", pe care o puteti citi in continuare.

Peste doua zile, mai precis in ziua de joi, 20 februarie 2014, sarbatorim 158 de ani de la abolirea totala a sclaviei romilor in teritoriul actualei Romanii, printr-un act normativ promulgat de Barbu Stirbei, domnitorul Tarii Romanesti, in 1856, in ultimul sau an de domnie.
Textul legii, prin care romii au devenit cetateni liberi, a fost conceput de doi lideri cu mentalitate progresista, europeana - Petre Mavrogheni si Mihail Kogalniceanu -, si purta titlul ' Legiuirea pentru emancipatia tuturor tiganilor din Principatul Romanesc '.
A fost un moment important, progresist, de inalta tinuta, ce a insemnat inceputul emanciparii sociale si politice a etniei romilor din Romania.
Important de mentionat este si faptul ca anul acesta se implinesc 3 ani de cand Parlamentul Romaniei a adoptat, in martie 2011, legea privind comemorarea dezrobirii romilor la data de 20 februarie, pentru a marca faptul ca in acea zi din anul 1856 a fost eliberata din sclavie ultima categorie de robi ce apartineau proprietarilor particulari.
Data de 20 februarie a fost declarata oficial - Ziua Dezrobirii Romilor din Romania - prin legea nr. 28 din 11 martie 2011, publicata in Monitorul Oficial din 15 martie 2011.
Este un deziderat cu o vechime de un secol si jumatate, deoarece comemorarea dezrobirii romilor era prevazuta in textul legii promulgate in 1856 de Barbu Stirbei, citez :
' O zi de solemnitate publica se va hotari in care sa se celebreze pe fiecare an in eternitate acest act al desfiintarii sclaviei din Printipat. In aceasta zi se va face slujba mare in toate bisericile si se vor citi numele tuturor acelor binefacatori care vor fi daruit liberarea sclavilor, cerandu-se pentru dansii binecuvintarea cerescului parinte. '
Ne-au fost necesari 155 de ani pentru a oficializa, prin Legea nr. 28 din 2011, ceea ce prevedea legea din 1856 si a readuce in memoria colectiva cel mai important moment istoric care a marcat existenta romilor din Romania, atat in trecut cat si in prezent - eliberarea lor din sclavie.
In perioada care a trecut de la eliberarea din sclavie, multi dintre romii din Romania au devenit cetateni respectabili.
In anul 1891, Mihail Kogalniceanu nota, citez: 'Desi de la proclamarea emancipatiunii nu sunt inca indepliniti 50 de ani, tiganii ne-au dat industriasi, artisti, ofiteri distinsi, buni administratori, medici si chiar oratori parlamentari'.
Si pentru ca eu sunt muzician, adaug la aceasta lista pe cativa dintre romii celebri care s-au afirmat in domeniul muzical : Barbu Lautaru, Grigoras Dinicu, Johnny Raducanu, Ion Voicu si Madalin Voicu.
Stimati colegi, va invit sa participati la actiunile social-culturale dedicate Zilei dezrobirii romilor, organizate de Centrul National de Cultura a Romilor - ROMANO KHER (CNCR-RK), institutie publica din subordinea Agentiei Nationale pentru Romi.
Sper ca la sfarsitul lunii mai sa primesc votul cetatenilor pentru a deveni europarlamentar, si in aceasta noua calitate sa pot milita in continuare pentru cauza romilor, in Parlamentul European. Este o continuare a activitatii mele internationale, asa cum am facut-o in 2007, ca Ambasador pentru minoritatea roma in Anul European al Egalitatii de Sanse pentru Toti, si in 2008 ca Ambasador pentru minoritatea roma in Anul European al Dialogului Intercultural. Asa cum de altfel am militat si in ultimul an, de cand sunt senator al Romaniei si consilier al Premierului pentru problemele romilor.
Pentru romii din Romania, momentul dezrobirii are semnificatii asemanatoare eliberarii sclavilor din SUA, din lumea occidentala in general. Abolirea sclaviei este parte a unui lung si dificil proces de transformare a mentalitatilor, telul fiind eliminarea oricaror forme de excluziune sociala, de discriminare rasiala si intoleranta.
Convingerea mea este ca romii din Romania vor deveni cetateni europeni cu drepturi depline si se vor simti cu adevarat liberi doar atunci cand va fi eliminata prejudecata care-i considera cetateni de mana a doua.