Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica intitulata "De ce este nevoie de reglementarea juridica a reproducerii umane asistate medical", pe care o puteti citi in continuare.

In declaratia politica de astazi, as dori sa ma refer la unul dintre subiectele care se afla in centrul preocuparilor mele de membru al Legislativului si sa argumentez de ce este necesar ca si in Romania sa avem un cadru juridic pentru reproducerea umana asistata medical. In acest sens, doresc sa va informez ca am demarat deja procedurile pentru elaborarea unei initiative legislative. Am organizat un grup de lucru si am avut si o dezbatere publica chiar aici in Palatul Parlamentului, dezbatere la care au participat reputati profesori de ginecologie cu competenta recunoscuta in domeniul tratamentului infertilitatii, conducerea Agentiei Nationale de Transplant, reprezentanti ai societatii civile, ai Ministerului Sanatatii, membrii Comisiei de Sanatate din Senat precum si alti parlamentari interesati de problema.
Initiativa mea in domeniul reproducerii umane asistate medical are doua obiective majore. Primul obiectiv raspunde unei nevoi reale a societatii: cresterea ratei natalitatii cu toate consecintele pozitive ce deriva de aici. Cel de-al doilea obiectiv vizeaza acoperirea vidului legislativ existent in acest domeniu si asigurarea unui cadru legal clar si coerent.
In Romania, in ultimii ani, populatia s-a redus in mod continuu. Mai mult, imbatranirea populatiei este una dintre cele mai importante provocari sociale si economice cu care se confrunta societatea in secolul al XXI-lea. Fenomenul va avea un impact negativ asupra majoritatii domeniilor de activitate. Pana in 2025, se estimeaza ca peste 20% din europeni vor avea cel putin 65 de ani. De asemenea, se va produce o crestere rapida a numarului celor de peste 80 de ani. Mai mult, lipsa unor politici coerente de crestere a natalitatii va duce la scaderea numarului populatiei, reducerea numerica a persoanelor active si cresterea numerica a persoanelor inactive, cu consecinte asupra scaderii fondurilor necesare sustinerii populatiei in varsta.
O cale eficienta pentru a diminua toate aceste consecinte negative, atat pe plan economic cat si social, poate fi gasita prin sprijinirea reproducerii umane asistate medical. Crezul meu este ca prin reglementarea legala a acestui domeniu vom putea influenta pozitiv rata natalitatii, proportia populatiei active, si implicit nivelul contributiilor la bugetul de stat.
In ceea ce priveste legislatia si tehnicile actuale de reproducere umana asistata medical din Romania, normele aplicabile sunt cuprinse in Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Activitatea de prelevare si transplant de tesuturi si celule de origine umana in scop terapeutic este legiferata in titlul VI al legii. Reglementarile cuprinse in lege se adreseaza inclusiv tehnicilor de fertilizare in vitro, conform art. 142 lit. t). Dar, dispozitiile din Legea 95/2006 sunt prevederi generale privind conditiile prelevarii si transplantului, donatorul si consimtamantul necesar. Nu exista insa, astazi, in Romania reglementari speciale privind tehnicile de reproducere umana asistata medical. In acest context, de-a lungul timpului au existat cazuri care nu au putut fi solutionate din lipsa unui act normativ in domeniu.
Avand in vedere acest vid legislativ, initiativa mea legislativa va defini termenii din domeniul reproducerii umane asistata medical, va specifica persoanele care au acces la aceste tehnici si proceduri, conditiile pe care solicitantii trebuie sa le indeplineasca, inclusiv varsta femeii, procedura care trebuie urmata, precum si sanctiunile aplicabile. Practic, prin acest proiect de act normativ se va stabili cadrul legal privind regimul juridic al reproducerii umane asistate medical, vor fi recunoscute si garantate drepturile privind reproducerea umana asistata medical si se va asigura confidentialitatea informatiilor care tin de aceasta. Reproducerea umana asistata medical va fi organizata si controlata de Ministerul Sanatatii, care este autoritatea responsabila in domeniu, iar supravegherea si coordonarea activitatilor de reproducere umana asistata medical vor fi asigurate de Agentia Nationala de Transplant.
Sper ca initiativa mea sa se bucure de un sprijin cat mai larg in randurile dumneavoastra. Am incredere ca impreuna vom reusi sa o punem pe agenda legislativa si in curand vom reusi sa adoptam o lege buna, care raspunde asteptarilor pacientilor, precum si provocarilor sociale actuale. Daca aveti intrebari sau doriti mai multe detalii, va stau oricand la dispozitie pentru a discuta pe marginea acestui subiect.