Senatorul Nicolae MOGA a sustinut o declaratie politica intitulata: Anul 2015 - Anul european pentru dezvoltare. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
La inceputul acestei sesiuni parlamentare, doresc sa supun atentiei dumneavoastra un eveniment deosebit de important:
Parlamentul European, ca raspuns la initiativa comuna a societatii civile si a Comisiei Europene, a desemnat Anul 2015 - Anul european pentru dezvoltare.
Motto-ul acestui an este: Lumea noastra, demnitatea noastra, viitorul nostru.
In motivarea acestei actiuni, forul European mentioneaza necesitatea accentuarii in primul rand a celor mai durabile si mai relevante aspecte ale cooperarii pentru dezvoltare, cum ar fi solidaritatea si justitia la nivel global, coerenta politicilor in scopul sustinerii obiectivelor de dezvoltare durabila, precum si rolului cetatenilor europeni in calitate de actori si de consumatori intr-o economie globala.
Acest an va fi o ocazie excelenta de a demonstra angajamentul puternic al UE in favoarea eradicarii saraciei si de a informa cetatenii asupra modului cum fiecare euro acordat ajuta pentru schimbarea vietii multora.
2015 este momentul ideal pentru donatori si partile interesate sa se reuneasca, sa examineze ceea ce s-a realizat pana in prezent si ceea ce trebuie inca sa fie facut.
In pofida crizei economice actuale, sprijinul pentru dezvoltare ramane ridicat pe intreg teritoriul UE.
Potrivit unui sondaj recent al Eurobarometrului, circa 85% din cetatenii Uniunii Europene sustin ca Europa ar trebui sa continue sa ajute tarile in curs de dezvoltare in pofida crizei economice.
Pe aceste coordonate va trebui sa se inscrie intregul complex de actiuni parlamentare menite a promova, in randul celor ce ne-au trimis pentru a le reprezenta interesele, un sentiment de responsabilitate, solidaritate si oportunitati.