Jurnalul National: Cancerul ovarian vine fara simptome (Autor: Magda Marincovici)

Anual, in tara noastra sunt raportate 1.686 cazuri noi de cancer ovarian si 981 de romance mor din cauza acestei boli.
"Atunci cand cancerul ovarian este descoperit in faza incipienta, cand inca este localizat doar in ovar, supravietuirea la 5 ani se situeaza in zona prognosticului optimist. Este un motiv in plus ca femeile ce manifesta simptome sugestive pentru cancerul ovarian sa se adreseze cat mai repede medicului, pentru un diagnostic corect" , avertizeaza dr Dana Stanculeanu de la Institutul Oncologic Bucuresti. Cancerul ovarian este o boala care de cele mai multe ori nu prezinta simptome specifice in faza incipienta, ceea ce face diagnosticarea precoce foarte dificila.
Exista trei tipuri de cancer ovarian. Cea mai frecventa forma este carcinomul epitelial, care se dezvolta din celulele de la suprafata ovarului. Al doilea tip de cancer ovarian este reprezentat de tumorile cu celule germinale dezvoltate din celulele ovariene care produc ovulele. Al treilea tip, tumorile stromale, este rar si se dezvolta din tesutul de sustinere al ovarului.
Cele mai frecvente semne si simptome ale cancerului ovarian sunt: dureri abdominale sau pelvine, diaree sau constipatie, modificari urinare, sangerari vaginale neobisnuite, dureri in timpul contactului sexual, pierdere in greutate, oboseala, astenie etc. Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, insista asupra necesitatii ca femeile de peste 30 de ani sa faca periodic controale ginecologice pentru detectarea bolii in faze incipiente.