Angelica Crizboi, manager RPG Security: "Poate va vine greu sa va imaginati macar o zi din viata unei femei angrenata intr-o firma de securitate, plina de barbati. Nu este usor dar cu siguranta fiecare zi este o provocare. La fel de adevarat este si faptul ca ma sprijin pe o "stanca", deci punctul meu de sprijin este foarte puternic si ma refer aici la sotul meu. Si el se sprijina pe mine asa incat ne completam reciproc. Poate in aceasta consta pentru mine frumusetea afacerii RPG Security: sa actionezi ca un barbat, fara sa iti pierzi feminitatea".

- Cum a avut loc intalnirea cu business-ul RPG Security? Cine este managerul Angelica Crizboi?
- Avand in vedere ca RPG Security este o afacere de familie, in mod cert intalnirea mea cu acest business a fost legata de familia noastra, acolo unde eu alaturi de sotul meu, am hotarat sa ne implicam incepand cu anul 1997. Managerul Angelica Crizboi este "omul" Angelica Crizboi, pentru ca dezvoltarea personala este in stransa corelatie cu cresterea acestui business. Ceea ce inveti intr-o afacere, si aici nu vorbim strict de parametri economici, nu inveti in nici o facultate, pentru ca vorbim de faptul de a nu uita ca esti om... Cineva spunea: daca vrei sa pastrezi contactul cu realitatea, ar tebui sa ai puterea ca din cand in cand, sa te privesti din public vei avea astfel, adevarata masura asupra modului in care te comporti cu ceilalti, si astfel ar trebui sa ai puterea sa corectezi acolo unde este cazul.
- Care au fost principalele provocari, de cind va aflati in aceasta afacere din punct de vedere al dezvoltarii personale si al managementului oamenilor?!
- Principala provocare sta intr-un singur cuvant - adaptare. In permanenta incerc sa ma adaptez unor situatii, unor oameni, unor stari sau unor conjuncturi economice, fiecare venind cu un bagaj de informatii cu totul particular. In cei 18 ani de RPG Security, am reusit sa ating un grad al dezvoltarii personale, capabil sa schimbe in bine situatia celor din jurul meu, si aici ma refer deopotriva la angajatii nostri dar si la clientii nostri.
- Ce inseamna sa fii femeie de succes, in mediul de afaceri romanesc?! Dar specific pentru aceasta nisa de paza si protectie?
- Nu ma consider in primul rand femeie de succes, ci mai degraba o persoana care si-a dorit sa reusesasca intr-o lume perceputa ca apartinand barbatilor. Am demonstrat atat cat am putut, ca fara o femeie, oricarei afaceri ii lipseste ceva . Acel ceva este echilibru, dar este si dezinvoltura, indrazneala tipica unei femei, nebunia unei decizii pe care barbatii nu ar lua-o, acea calitate a noastra, unica si care ne deosebeste de barbati, si pentru care intr-un cuvant, barbatii ne iubesc, sau cel putin asa imi place sa cred. Observati va rog, ca pentru intrebarea Dvs. nu am trasat granite care sa deosebeasca femeia de afaceri in bussines-ul securitiate , fata de alte femei de afaceri din alte domenii, iar asta o fac tocmai in virtutatea credintei mele ca femeile au aceleasi calitati, indiferent de spatiul si domeniul economic in care se desfasoara. Determinarea, forta, hotararea, de multe ori incapatanarea de a reusi, ma definesc ca femeie, si aici nu vorbesc doar de afaceri.
- Care sunt asteptarile in business de la o femeie manager?
- In mod paradoxal, asteptarile societatii de la o femeie de afaceri in Romania, sunt extrem de mari si asta poate pentru ca suntem considerate mai corecte, mai loiale comparativ cu barbatii. Nu intru acum in detalii de studii compative ale acestor atribute, una pentru ca risc a fi partinitoare, iar in al doilea rand, pentru ca acest capitol a ocupat timpul si viata atator scriitorii, filozofi, artisti si poeti , iar subiectul inca se studiaza....O alta caracteristica pe care am observat-o, este aceea ca barbatii, se simt mai in siguranta atunci cand o decizie se ia, iar in forul de decizie se afla si o femeie. 50% din barbati, nu recunosc asta dar o constientizeaza, iar ceilati 50% nu constietizeaza, dar o recunosc ...
- Ne puteti da un exemplu al unei situatii, in care atributele feminine pot fi un sprijin in cariera si in lucrul cu echipele si colaboratorii?
- Atribute feminine ? Pentru aceasta intrebare, fiecare femeie ar trebui sa se uite pur si simplu in oglinda. Charmul unei femei se aplica in viata de zi cu zi a fiecareia dintre noi. Bineinteles ca fac apel la charmul meu, dar nu exagerez cu asta si niciodata nu ma bazez doar pe el. Intr-o negociere, trebuie sa ai informatii despre client, sa-i oferi cele mai bune solutii, astfel incat sa tu sa fii cel ales. Daca la succesul unei afaceri concura si charmul, asta nu poate sa fie decat un plus. Intr-un studiu recent al psihologiilor americani, se arata ca oamenii aleg in proportie de 75% figurile placute ochiului, atunci cand vine vorba de relationari in afaceri iar aici noi femeile, ar trebui sa fim avantajate.
- Cum va mentineti competitivitatea ca lider, intr-o firma in care personalul este format preponderent din barbati?!
- De multe ori sunt nevoita sa fiu barbata sa renunt la atributele feminine si sa fac apel la cele masculine. Noroc ca in aceste momente nu ma uit in oglinda. Nu ai cum sa rezisti intr-o astfel de afacere fara sa ai si astfel de momente. Poate va vine greu sa va imaginati macar o zi din viata unei femei angrenata intr-o firma de securitate, plina de barbati. Nu este usor dar cu siguranta fiecare zi este o provocare. La fel de adevarat este si faptul ca ma sprijin pe o stanca”, deci punctul meu de sprijin este foarte puternic si ma refer aici la sotul meu. Si el se sprijina pe mine asa incat ne completam reciproc. Poate in aceasta consta pentru mine frumusetea afacerii RPG Security: sa actionezi ca un barbat, fara sa iti pierzi feminitatea.
- In loc de incheiere, mai doriti sa ne transmiteti si alte lucruri despre dvs.?
- Nu pot decat sa va multumesc pentru interesul Dvs. acordat femeilor de afaceri din Romania, si sper ca prin informatiile furnizate mai sus, sa contribui la determinarea si hotararea altor femei de a incerca, a indrazni si a reusi sa-si atinga visul, mentindand in acelasi timp valorile familiei, neatinse. Prin exemplul meu, demonstrez in fiecare zi ca acest lucru este posibil.