Cantitatea de lichid sangvin exista pentru un motiv bine intemeiat. Sangele este responsabil pentru raspandirea oxigenului si a elementelor hranitoare in tot corpul. Fiecare celula trebuie alimentata cu oxigen si nutrienti. O scadere a cantitatii de lichid inseamna automat ca o parte dintre celulele corpului nu vor primi elementele hranitoate si incep sa trimita mesaje de alerta catre creier: Atentie, avem o problema! Imagineaza-ti ce se intampla in Cartierul General al creierului tau: Inima tipa:"Trebuie sa pompez mai mult sange, mai repede !" Rinichii tipa: "Presiunea sangelui este periculos de mare, trebuie scazuta cantitatea de fluid din sange!" Celulele corpului tipa: "Ne e foame- da-ti-ne sange!" . . . Si sistemul nervos raporteaza: "Reactia noastra normal de a largi arterele pentru a permite unei cantitati mai mari de sange sa treaca nu a fost incununata de succes!"
Ceva este foarte grav. Partea creierului care se ocupa de controlul raspunsurilor automate ramane doar cu o singura optiune. Sa trimita mesaje serioase in toate partile corpului. Suntem acum in stare de alerta! Starea asta de fapt face lucrurile mai rele decat erau. Fiecare celula din corpul tau se suprasolicita si incearca sa lupte impotriva pericolului cu tot ce are. Celulele cer mult mai multe substante nutritive pentru a gestiona aceasta stare. Inima bate mai repede, crescand tensiunea arteriala.
Rinichii nu prea stiu ce sa faca, eventual sa cedeze. Toate astea se pot intampla in timp ce tu stai acolo, linistit, citind aceste cuvinte, Fara sa fii constient ca s-ar putea sa fii in pragul unui infarct sau atac de cord chiar acum! Tot ceea ce am explicat e ceva binecunoscut in mediul medical. Intreaba-ti doctorul. Problema reala apare atunci cand incerci sa controlezi bucati din acest cerc vicios.
De exemplu, medicamentele care cresc nivelul de fluid eliberat de rinichi pot sa scada temporar tensiunea arteriala. Asta, insa, poate sa inrautateasca lucrurile pentru ca in aceasta faza celulele inimii nu au parte de sange. Stare de criza din nou!
Apoi mai sunt si efectele secundare pe care medicamentele le au intotdeauna si care dau peste cap prea multe lucruri ca sa poata fi pur si simplu ignorate. Singura solutie permanenta pentru a rezolva problema tensiunii arteriale este sa rupi acest cerc vicios. O varianta in acest scop sunt exercitiile in care iti folosesti corpul si mintea si pe care eu le-am invatat in acea zi de la acel Dresor: "Pauza de concentrare" Sa ma explic: Imagineaza-ti ca esti intr-un desen animat. Intri intr-o camera de sedinte la care te intalnesti cu inima, rinichii, creierul si reprezentanti ai celulelor Toti se cearta pentru cum sa gestioneze problema arterelor rigide si a tensiunii ridicate.
Toti sunt rosii de nervi si frustrare. Acum imagineaza-ti ca tu, ca un mare negociator ce esti, reusesti sa ii convingi pur si simplu sa se calmeze si sa se relaxeze. Nu mai fa absolut nimic vreme de cateva minute. Asta numesc eu "Pauza de concentrare" In timp ce stati cu totii in sala de sedinte si va calmati, solutia devine evidenta pentru toata lumea:
• Opreste starea de alerta, astfel incat celulele sa nu aiba nevoie de atat de mult sange ca sa functioneze.
• Incetineste ritmul cardiac pentru a relaxa presiunea pe artere.
• Echilibreaza nivelul de apa si sare generat de rinichi.
• Pe parcurs ce se calmeaza, corpul tau se va vindeca singur.
• Organismul are nevoie doar de aceasta "Pauza de concentrare" pentru ca toata lumea sa se calmeze, sincronizeze si concentreze pe sarcina cu pricina. Pe parcurs ce tensiunea arteriala scade, arterele vor deveni din nou mai elastice pentru ca se vor relaxa. Cercul vicios al sanatatii subrede a fost astfel spart iar riscul de a suferi de atac de cord sau infarct este aproape zero.

• Sursa: tratamentulhipertensiunii.com