DeCeNews : Paradoxul alegerilor: Prezența la vot, la fel ca in tarile in care lucrurile merg bine in societate

Prezenta la vot in Romania este intr-o continua scadere. Daca la alegerile prezidențiale din 1990 s-au prezentat la urne 86,19% dintre alegatorii cu drept de vot, la ultimele alegeri parlamentare din 2012 au votat 41,72% din totalul celor cu drept de vot. Care este cauza acestei scaderi masive? Au devenit romanii apolitici sau prin absența de la vot vor sa pedepseasca intreaga clasa politica? De Ce News va prezinta explicațiile oferite de politologi pentru absenteismul politic.
Politologul Alfred Bulai prezinta doua cauze ale absenteismului politic din ultimii ani.
"Avem de-a face cu doua cauze pentru absenteismul politic din ultimii ani. Exista o dezamagire fața de actuala clasa politica, dar in ultimii ani a crescut absenteismul structural, legat de oamenii plecați in strainatate și care nu mai au treaba cu votul prin Romania. Adica ei ar putea vota, dar e greu sa mergi sute de kilometri ca sa votezi. Este vorba de 10%-15% din populația cu drept de vot, ceea ce e imens. Ca sunt și nemulțumiți și ca a crescut genul asta de nemulțumire fața de politica, e și asta adevarat", ne-a spus dl. Alfred Bulai.
Peste jumatate de populație nu e interesata de politica
El adauga ca intr-adevar interesata de politica nu este decat aproximativ un sfert din populație, in timp ce peste 50% nu e interesata decat in contexte electorale.
"Mai mult de jumatate din populație nu e interesata de politica, decat in contexte electorale. Cei foarte interesați sunt in jur de un sfert din populație - cei foarte interesați de politica, care urmaresc frecvent ce se intampla", a declarat politologul pentru De Ce News.
Romanii, scarbiți de politica
Expertul in comunicare politica, Antonio Momoc, susține ca mai mult de jumatate dintre cei care nu se prezinta la vot vad asta ca o forma de protest la adresa politicienilor.
"In orice societate exista un 20%-30% care nu se duc la vot și putem sa spunem ca sunt apolitici, in sensul ca nu-i intereseaza politica. In cazul romanesc, exista cu siguranța un bazin de neinteresați de politica, dar cred ca mai mulți dintre cei care stau acasa o fac pentru ca fie ei considera ca nu au alternativa, fie prefera sa-i pedepseasca prin neprezentare pe politicieni și clasa politica in general. Aceștia sunt scarbiți de politica. Și atunci, evident ca ei așteapta altceva. Nu știu daca așteapta neaparat un alt partid sau un alt comportament din partea politicienilor - adica o orientare spre interes public, și nu o orientare spre interes personal sau de grup", ne-a spus dl. Momoc.
"Probabil ca din cei aproximativ 60% care nu s-au prezentat la parlamentare, exista un procent care așteapta un nou partid, fie el de stanga sau de dreapta. Dar procentul asta s-ar putea sa fie mic, de 5%-10%-15%", a adaugat el.
Oamenii stau acasa cand totul merge bine
Antonio Momoc susține ca in condițiile in care societatea funcționeaza bine, e normal ca populația sa nu se prezinte la vot, dar in cazul Romaniei este greu de explicat absenteismul politic.
"In general e justificat sa nu participe oamenii, atunci cand lucrurile merg bine. Atunci cand lucrurile merg bine intr-o societate și politicienii acționeaza in interes public, e normal ca oamenii sa nu participe. Adica de ce m-ar interesa pe mine politica, cata vreme politicienii nu ma deranjeaza? Dar cand politicienii nu-și fac treaba, cand sunt corupți, cand sunt ineficienți, și cand Romania este ultima țara din Europa, atunci e inexplicabil de ce oamenii nu participa, de ce nu ies la vot sau in strada, de ce nu se implica mai mult politic sau civic pentru a schimba lucrurile", a conchis politilogul.