DW: Ponta surprinde pozitiv prin curajul cu care ia decizii dificile

Premierul Victor Ponta a inteles ca, in politica, trebuie sa faci sacrificii pe termen scurt, pentru a construi pe termen lung, iar liderul PNL, Crin Antonescu, face o distinctie corecta intre guvern ca institutie a statului si partid ca asociatie privata de cetateni.
Insa, relevant in aceasta criza a Parchetelor, este faptul ca "pentru prima data in ultimii 20 de ani, o coalitie politica nu mai functioneaza pe baza de comitete proportionale de partid", sustine site-ul postului oficial german Deutsche Welle, intr-o analiza privind numirea procurorilor-sefi la Parchetul General și DNA,
"Premierul Victor Ponta a gasit curajul de a se opune prietenilor politici, adoptand o politica rationala in criza parchetelor din Romania", desi este contestat si amenințat pe toate tonurile, scrie Detsche Welle, amintind de raspunsul pe care liderul PSD l-a dat, ieri, PNL.
Jurnalistii Deutsche Welle considera ca "Primul ministru, Victor Ponta, surprinde inca o data pozitiv prin curajul senin cu care ia decizii dificile, dar necesare. El a inteles se pare mai repede decat altii ca, in politica, daca vrei sa construiesti ceva pe termen lung, trebuie sa stii sa faci sacrificii pe termen scurt".
Despre liderul PNL, Crin Antonescu, Deutsche Welle sustine ca "nu a facut mare demagogie pe tema procedurilor" si a stiut sa faca pana acum "o distinctie corecta intre guvern ca institutie a statului si partid ca asociatie privata de cetateni", din interes personal sau din intelegere politica.
"Astazi asistam insa la un progres, cata vreme liderul PNL critica deciziile premierului, dar nu trece dincolo de expresia verbala a criticii sale", scrie DW.
USL nu functioneaza pe baza de comitete proportionale de partid "Comisia recomandase "transparenta" si consultari largi, dar scopul final era desemnarea unor procurori care sa inspire incredere. Or, desemnarea (fara consultari) a unei procuroare bine cunoscute si care a primit note pozitive in rapoartele MCV era, evident, o solutie acceptabila", mai scriu jurnalistii DW, in opinia carora mult mai
interesant in acest caz al numirii sefilor la PG si DNA est faptul ca "pentru prima data in ultimii 20 de ani, o coalitie politica nu mai functioneaza pe baza de comitete proportionale de partid. Guvernele CDR, din nefericire, desi aceasta alianta a fost o formatiune salutara pentru politica Romaniei in multe privinte, se bloca frecvent in
comitetele de coordonare. Crin Antonescu stie perfect acest lucru, desi pe atunci nu juca un rol central si este posibil sa fi tras la randul sau invatamintele necesare. Primul ministru, ca sef a Guvernului, odata ce a fost investit in Parlament, trebuie sa aiba libertatea de a-si asuma decizii politice fara sa dea socoteala in fata comitetelor paritare. Partitocratia care guverna politica romaneasca cu ani in urma a compromis in mare masura eficacitatea guvernamentala", explica DW.
Considerand ca, in perspectiva alegerilor prezidentiale, Crin Antonescu, spre deosebire de premierul Ponta, se straduieste sa intretina viu sentimentul anti-Basescu si sa-l utilizeze in folosul sau, DW precizeaza ca "alegerile prezidentiale directe au dezavantajul de a bruia dezbaterea politica rationala cu prea mult sentiment partizan".

(Sursa: DeCeNews)