Mariustuca.ro / Adrian Nastase, despre criza din Grecia: Interesele americane si cele europene nu coincid (Autoare: Veronica Micu)
Adrian Nastase scrie pe blog ca situatia din Grecia devine tot mai complicata. Fostul premier a declarat ca asteapta cu nerabdare sa vada ce decizii se vor lua in Consiliul European, la sfarsitul saptamanii, mai ales ca interesele Uniunii Europene sunt diferite de cele ale americanilor.
- Situatia din Grecia devine tot mai complicata. Si din cauza ca, in aceasta criza, interesele americane si cele europene nu coincid. Grecia este membra a NATO si, in acelasi timp, membra UE. De aceeea, americanii doresc sa tina Grecia inauntru, in timp ce europenii se mai gandesc. In discutie sunt, evident, bani europeni si nu americani. Datoria Greciei - indiferent cum a fost facuta - trebuie suportata de cineva. Vom vedea, la sfarsitul saptamanii, ce hotarare se va lua la Consiliul European. Grecia a fost ajutata economic, dupa razboi, de catre americani, prin Planul Marshall, atunci cand britanicii nu au mai putut sa o faca. Ramane de vazut daca, pentru (aceleasi) ratiuni strategice, si europenii vor face acum acelasi lucru. Dincolo de aceste controverse, pe mine m-a impresionat modul imperativ in care a fost redactat planul ultimativ transmis Greciei inainte de referendum. Inteleg iritarea grecilor, dincolo de nevoia de a pune in ordine contabilitatea guvernului si de a asigura conditiile pentru plata datoriilor acumulate, a scris, azi, pe blogul personal, Adrian Nastase.
Guvernul condus de Alexis Tsipras are termen limita pana vineri sa prezinte partenerilor din zona euro un program de reforme in schimbul unor noi ajutoare, care sa evite iesirea Greciei din uniunea monetara.