Sub sloganul "Hepatita C nu doare. Doar ucide", Alianta Pacientilor Cronici din Romania lanseaza cea mai vasta campanie de depistare a infectiei cu virusul hepatitei C, desfasurata la nivel national.
50.000 de teste gratuite de depistare a infectiei cu virusul hepatitei C vor fi puse la dispozitia celor interesati prin intermediul laboratorului Institutului National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" din Bucuresti si a celor peste 70 de laboratoare Bioclinica si partenere din toata tara.
Lista acestor laboratoare este disponibila pe site-ul campaniei, www.afladec.net sau la numărul de telefon 021.326.00.36, număr cu tarif normal.
Persoanele care doresc să se testeze trebuie doar sa se adreseze laboratorului Institutului National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" sau celui mai apropiat laborator Bioclinica sau partener, solicitand testul gratuit de depistare a anticorpilor anti-HCV.

Romania, locul 1 in Europa la cazurile de hepatita C

In Romania exista intre 800.000 - 1.000.000 de persoane infectate cu virusul hepatitei C, avertizeaza prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, manager al Institutului National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" din Bucuresti. Conform datelor de prevalenta raportate de Organizatia Mondiala a Sanatarii, Romania ocupa locul 1 in Europa ca numar total de cazuri de hepatita C si locul 4 ca rata a mortalitatii cauzate de afectiunile hepatice, mai exact 44.5 decese la suta de mii de locuitori, in conditiile in care media europeana este de 15 decese la suta de mii de locuitori, aflam de la Cezar Irimia, Presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania.
Nu exista un vaccin pentru a preveni contactarea infectiei cu hepatita C, de aceea este important ca populatia sa fie informata despre această afectiune si sa faca teste periodice pentru a-l depista din timp. "80% dintre cei care au hepatita C dezvolta infectie cronica, ciroza, cancer hepatic. Numai 20% se vindeca de la mama natura", avertizeaza prof. dr. Streinu-Cercel.